wtorek, 11 grudnia 2012

Kulinarnie.

Chociaż święta zbliżają się wielkimi krokami to nie o nich będę dziś pisać. Jeszcze nie dziś ;)

I chociaż mamy postny czas to żeby, na przekór wszystkim, nie było postnie i świątecznie chciałabym Wam zaproponować szynkę.



DOMOWA SZYNKA GOTOWANA
Mięso: szynka / karczek (dowolnie)
Zalewa: woda+ liść laurowy, ziele angielskie, kilka ząbków czosnku, majeranek, łyżka majonezu, 1/3 szklanki soli.

Pod wieczór wodę oraz pozostałe składniki doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia, ponownie zagotować jeszcze tego samego wieczoru. Do gotującej się zalewy włożyć mięso(ja dodatkowo wcześniej trzymam mięso w marynacie do mięsa) i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Pozostawić mięso w zalewie na noc. A następnie rano ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia. Później już  tylko należy wyjąć i zjeść :)
Taka szynka z całą pewnością jest dużo smaczniejsza i zdrowsza od kupnych wędlin, a cenowo wychodzi nawet taniej. Kilogram szynki/ karczku to wydatek około 12-13 zł. Przyprawy zawsze są w domu. A kilogram wędliny ze sklepu(czy np.4 x 0,25 dkg różnych wędlin) to wydatek około 20 zł. Także robienie domowej szynki (i nie tylko szynki, ale o tym innym razem) opłaca się pod każdym względem.
A co Wy polecacie zrobić domowym sposobem by skorzystały na tym zarówno Nasze finanse jak i zdrowie?

2 komentarze:

  1. Czy przy tak krótkim gotowaniu mięso nie jest surowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest. Sama się dziwiłam, kiedy jakiś czas temu znalazłam ten przepis, ale wypróbowałam go już bardzo wiele razy i zapewniam, że jest dobrze ugotowane. To chyba przez to, że całą noc leżakuje w zalewie. A później jeszcze do momentu ostudzenia w dzień. Polecam wypróbować przepis :)

      Usuń